Světem otřásla vražda ukrajinského dirigenta Jurije Kerpatenka

Jurij Kerpatenko, šéfdirigent Chersonského hudebního a dramatického divadla Mykoly Kuliše, byl zavražděn ve svém vlastním domě ruskými vojáky poté, co odmítl dirigovat koncert pořádaný okupanty.
Jurij Kerpatěnko (zdroj Ministerstvo kultury a informační politiky Ukrajiny)
Jurij Kerpatěnko (zdroj Ministerstvo kultury a informační politiky Ukrajiny)

“Dne 14. října vyšlo najevo, že byl brutálně zavražděn šéfdirigent Chersonského hudebně-dramatického divadla, které nese jméno Mykoly Kuliše. Poté, co Jurij Kerpatenko odmítl spolupracovat s okupanty, ho ruská armáda zastřelila v jeho vlastním domě,” uvedlo Ministerstvo kultury a informační politiky Ukrajiny na svém facebookovém účtu.

Ministerstvo kultury s odvoláním na regionální média uvedlo, že okupanti a jejich spolupracovníci z řad filharmonie plánovali na Mezinárodní den hudby 1. října 2022 uspořádat „slavnostní koncert“, na kterém měl orchestr, jehož hlavním dirigentem byl Jurij Karpatenko, vystoupit. Koncert měl být důkazem údajného obnovení pokojného mírového života v jihoukrajinském městě Chersonu. Když Karpatenko odmítl tento koncert dirigovat, byl zavražděn.

O dirigentově vraždě jako první informovala 14. října 2022 novinářka Olena Vanina. „Dnes vyšlo najevo, že dirigent Chersonské filharmonie byl zastřelen okupanty. Odmítl s nimi spolupracovat a oni řekli, že se vrátí. Objevili se u něj doma a na místě ho zastřelili,“ napsala Vanina.

Jurij Kerpatenko působil od roku 2000 v Chersonské filharmonii, v roce 2004 se stal šéfdirigentem Chersonského hudebního a dramatického divadla Mykoly Kuliše. Odmítal opustit okupovaný Cherson a otevřeně projevoval svůj proukrajinský postoj.

„Jurij Kerpatenko byl talentovaný hudebník, dirigent, aranžér, který spolupracoval pro velkým množstvím hudebních souborů v Chersonské oblasti. Tváří v tvář okupantům říkal, co si skutečně myslí. Zemřel, vzdorovitě před nimi,“ napsal novinář Oleg Elisejev. „Zvláště dráždivá pro zástupce ruských zvláštních služeb byla skutečnost, že Kerpatenko je rusky mluvící. Vyrůstal s ruskou kulturou a ruskou hudbou, měl také přátele v Rusku. Jasně však nastínil hranici mezi ruskou kulturou a způsobem, jakým ji Putinův režim používá pro své zločinné účely,” zdůraznil Eliseev.

Jihoukrajinské město Cherson je od začátku války okupováno ruskými vojsky. Od té doby velká část ukrajinského obyvatelstva uprchla. V září uspořádali ruští okupanti v regionu referendum. O něco později ruský prezident Vladimir Putin oznámil anexi oblasti.

Nejaktuálnější zprávy ze světa hudby přímo do Vaší schránky

[mc4wp_form id="339371"]

Mohlo by vás zajímat


5 1 vote
Ohodnoťte článek
Subscribe
Upozornit na
1 Komentář
Nejstarší
Nejnovější Most Voted
Inline Feedbacks
View all comments