Filharmonie Brno zakončila americké turné

Filharmonie Brno v noci na dnešek v Lubbocku v Texasu zakončila své americké turné. Do Spojených států se vrátila po padesáti letech, odehrála sedm koncertů, na kterých převládala česká hudba, zejména skladby Bohuslava Martinů, Leoše Janáčka a Antonína Dvořáka.
Filharmonie Brno zakončila americké turné (foto Julian Veverica)
Filharmonie Brno zakončila americké turné (foto Julian Veverica)

Šéfdirigent Filharmonie Brno Dennis Russel Davies zařadil na program turné také soudobou americkou hudbu. Na úvodním koncertu v Carnegie Hall například zazněla v newyorské premiéře Symfonie č. 12 “Lodger” od Philipa Glasse, a to za osobní účasti autora.

V sále v Lubbocku, který nese jméno předčasně zemřelé rokenrolové hvězdy Buddyho Hollyho, už brněnští filharmonici hráli jen českou hudbu, a to Martinů, Janáčka a Dvořáka. “Koncert skončil obřími ovacemi po Dvořákově Osmé, poslední skladbě našeho turné,” uvedla mluvčí filharmonie Kateřina Konečná.

Další koncerty odehrála filharmonie v Ann Arbor v Michiganu, poté zamířila do Kalifornie, kde vystoupila v Santa Barbaře, Palm Desert a Northridge. Následovalo Kansas City ve státě Missouri.

Orchestr se do Spojených států vrátil po padesáti letech. V roce 1973 tam v jednom měsíci odehrál devatenáct koncertů, z toho dva před vyprodanou Carnegie Hall. Při prvním z nich se kromě tehdejší Státní filharmonie Brno pod taktovkou Jiřího Bělohlávka představil také dvacetiletý houslista Václav Hudeček.

Nejaktuálnější zprávy ze světa hudby přímo do Vaší schránky

[mc4wp_form id="339371"]

Mohlo by vás zajímat


0 0 votes
Ohodnoťte článek
Subscribe
Upozornit na
0 Komentáře
Inline Feedbacks
View all comments