Dnes zemřel sbormistr a dirigent Ivan Sedláček, bylo mu 91 let

Ve věku 91 let dnes v Brně zemřel sbormistr a dirigent Ivan Sedláček, který založil a po desetiletí vedl sbor dětí a mládeže Kantiléna, se kterým absolvoval více než 1000 koncertů. Kantiléna od 80. let působí při brněnské filharmonii.
Ivan Sedláček (zdroj Kantiléna)
Ivan Sedláček (zdroj Kantiléna)

Sedláček se narodil 15. dubna 1932 v učitelské rodině ve Zvolenu, v roce 1939 se přestěhoval s rodinou do Vyškova a později do Brna. K hudbě ho přivedli rodiče. Jeho otec, školní inspektor, příležitostně vyučoval hudební výchovu na gymnáziu, matka byla ředitelkou školy pro ženská povolání. Po smrti matky ho ovlivnila sólistka Vachova sboru moravských učitelek a dirigentka Brněnského dívčího dětského sboru, Jitka Sedláčková–Reindlová.

Po studiu na gymnázium získal pedagogické vzdělání v oboru český jazyk-dějepis na Pedagogické fakultě Masarykovy university v Brně, kde také vystudoval bohemistiku na Filozofické fakultě. Studiu hudby se věnoval soukromě. Základy dirigování získal u Zdeňka Kaňáka a u sbormistra Libora Coufalíka. V pěvecké výchově se zdokonaloval u prof. Jiřího Bara.

Po krátkém působení v Ostravě se stal pedagogem na základní škole ve Šlapanicích u Brna, později působil jako externí pedagog na brněnských gymnáziích. V letech 1969 až 1997 vyučoval Sedláček posluchače dirigování předmět Teorie a praxe řízení dětského sboru na Janáčkově akademii múzických umění.

V roce 1956 založil ve Šlapanicích u Brna pěvecký kroužek s názvem Šlapanický dětský sbor, který se v 60. letech transformoval ve výběrový sbor Kantiléna, s nímž Sedláček získal řadu ocenění a podnikl mnoho zahraničních turné. V roce 1983 vyhrál Ivan Sedláček konkurz na místo sbormistra dětského sboru Státní filharmonie Brno. V té době patřil k filharmonii Brněnský dětský sbor Františka Lýska. Část dětí ze zbytku tohoto sboru včlenil do Kantilény, která se tak stala filharmonickým dětským sborem.

Ivan Sedláček (zdroj Filharmonie Brno)
Ivan Sedláček (zdroj Filharmonie Brno)

Jako sbormistr usiloval Ivan Sedláček o vymezení repertoáru, jímž se Kantiléna odlišovala od ostatních dětských sborů. Úzkou spoluprací se současnými skladateli přispěl ke vzniku nové sborové tvorby pro děti (Petr Eben, František Emmert, Pavel Čotek, Osvald Chlubna, Ctirad Kohoutek, Jiří Matys, Lukáš. Matoušek, Věroslav Neumann, Arnošt Parsch, Zdeněk Pololáník, Miroslav Raichl, Petr Řezníček, Klement Slavický, Vladimír Werner, Evžen Zámečník a další).

Své působení ve sboru, kterým prošla také třeba světoznámá mezzosopranistka Magdalena Kožená, se rozhodl Sedláček ukončit na začátku 50. sezony, tedy v roce 2006. Tehdy ho vystřídal Jakub Klecker, nyní je uměleckým vedoucím Michal Jančík.

Po odchodu z Kantilény v roce 2008 se Ivan Sedláček věnoval vedení sbormistrovských kurzů a ateliérů, pracoval v Odborné radě NIPOS-ARTAMA Praha pro dětské sbory, zasedal v porotách národních i mezinárodních sborových soutěží.

Sedláček je spolu s Kantilénou laureátem Ceny města Brna, získal Cenu Jihomoravského kraje a ocenění Artis Bohemiae Amicis (Přátelé českého umění), které uděluje ministr kultury. Loni mu prezident Miloš Zeman předal medaili Za zásluhy o stát v oblasti umění.

Nejaktuálnější zprávy ze světa hudby přímo do Vaší schránky

[mc4wp_form id="339371"]

Mohlo by vás zajímat


0 0 votes
Ohodnoťte článek
Subscribe
Upozornit na
0 Komentáře
Inline Feedbacks
View all comments