Domingův incident na festivalu Verbier záhadně mizí z médií

Letní festivalovou scénou rezonuje aféra minulého týdne – odešel z pódia orchestr na prestižním švýcarském festivalu ve Verbieru na protest proti dirigentskému výkonu Plácida Dominga, nebo šlo jen o nedorozumění při zdvořilostech?
Plácido Domingo (zdroj Plácido Domingo)
Plácido Domingo (zdroj Plácido Domingo)

Verbier Festival se pro letošní rok rozhodl k poněkud spornému kroku – angažovat Plácida Dominga jako dirigenta pro jeden z prestižních koncertů festivalového orchestru. Zahraniční hudební kritika označila volbu za poněkud zarážející, především proto, že orchestr festivalu slouží mladým účastníkům, aby získali zkušenosti pod významnými dirigenty a jde o velmi prestižní akci. Angažování Dominga vyvolalo mnoho otázek – šlo o laskavost starému příteli nebo snahu přilákat jeho jménem k festivalu co nejvíce pozornosti? Pokud to druhé – pořadatelé zjevně neodhadli náročnost repertoáru, v diskuzích se opakovaně objevil názor, že (soudě podle koncertu) Domingova účast přispěla k úpadku úrovně festivalu.

Internetovou sférou momentálně hýbou dva pohledy na událost, která nastala na závěr koncertu, který 20. července Domingo dirigoval. Na jednom se shodnou oba tábory – první polovina, ve které po úvodní overtuře Coriolan zahrála fenomenální klavíristka Maria João Pires Beethovenův 3. klavírní koncert, byla vynikající. Prudký obrat nastal ve druhé polovině koncertu, kdy Domingo dirigoval Čajkovského Pátou symfonii. Podle očitých svědků byl dirigent nepřipraven. Po jejím skončení se zdálo, že koncertní mistr podrážděně odvádí hráče z pódia, zatímco Domingo zmateně gestikuluje.

A zde se názory rozcházejí – jedni považují celou událost za protest orchestru vůči Domingovi, jiní tvrdí, že to byl Domingo, kdo vyzval koncertního mistra k odchodu a zbytek orchestru následoval. Zcela evidentně nastalo několik trapných okamžiků a celkový zmatek.

V diskuzích na fórech a sítích se dokonce ozývají hlasy některých zúčastněných hudebníků, kteří tvrdí, že vše je jen omyl, neboť je možné, že si Domingo zjevně nebyl vědom toho, že by měl opustit jeviště dříve než hudebníci a vyzval některé z předních hráčů, aby jeviště opustili první (konkrétně prý inicioval odchod koncertního mistra z pódia), poté co se snažil členy orchestru navigovat jako šachy. Ti netušili, co mají dělat a když viděli, že hlavní smyčce opouštějí jeviště, logicky následovali. To prý Dominga zmátlo, protože to nečekal.

Na záznamech naznačují výrazy ve tvářích orchestru a nucená řeč těla, že něco není v pořádku, někteří hráči se tváří celkem dotčeně, jako by z nich vyprchalo veškeré nadšení. Jisté je, že koncertní mistr a orchestr opustili jeviště dříve, než dirigent – a to není běžná událost. Situace připomíná loňskou situaci ve Veroně, kde Domingo také dirigoval a orchestr odmítl na konci vstát. Odbory poté otiskly v novinách stížnost na jeho diletantství.

Někteří hráči tvrdí, že odchod orchestru byl plánován. Spolupráce s Domingem prý byla příšerná. Problém nastal již během zkoušek – zděšení členů orchestru bylo takové, že se rozhodli kontaktovat švýcarská média. Podle jejich mínění není Domingo v pozici, aby si mohl dovolit dirigovat na tak prestižním festivalu jako je Verbier. Podle hudebníků bylo již během zkoušek zjevné, že nezná partituru a ztrácí se. Na zkouškách dirigoval za jeho zády asistent dirigenta, který dával pokyny k nástupu jednotlivým sekcím. Vedení festivalu si bylo údajně vědomo, že hráči orchestru nejsou angažováním Dominga příliš nadšení, dalo však jasně najevo, že pokud by hráči protestovali veřejně, vyvodí z těchto protestů následky. Domingova zmatení na konci tedy zřejmě využili jako šanci odejít.

Zajímavá je ještě jedna věc – koncert byl živě přenášen na Medici TV, měl by zde být dostupný jeho záznam. Je možné, že s tímto incidentem může souviset stažení videa. Videa na YouTube, která zachycovala diskutované okamžiky, jsou od minulého týdne nedostupná – dle YouTube byla zveřejněna v rozporu s autorským právem. Světová média o celé události také nepíší – tedy kromě zmíněné stížnosti členů orchestru švýcarskému tisku. Skoro to vypadá, jako by se vedení festivalu snažilo zamést celou událost pod koberec.

Pro úplnost je třeba dodat, že Domingo dirigování studoval, nicméně jeho dirigentská technika se jeví jako nejasná a znalost zkušební praxe se ani zdaleka neblíží požadované úrovni pro vedení takového orchestru a repertoáru – navíc po neúspěších ve Veroně a Bayreuthu. Bez ohledu na obvinění ze sexuálního obtěžování, je jeho angažování poněkud bizarním milníkem prestižního festivalu.


Dirigentský incident Plácida Dominga v Taormině, 2021

Nejaktuálnější zprávy ze světa hudby přímo do Vaší schránky

[mc4wp_form id="339371"]

Mohlo by vás zajímat


3.5 11 votes
Ohodnoťte článek
Subscribe
Upozornit na
2 Komentáře
Nejstarší
Nejnovější Most Voted
Inline Feedbacks
View all comments