Koncert z cyklu Hudba bez hranic bude poctou Josefu Vlachovi, legendě komorní hudby

Komorní cyklus Hudba bez hranic 2023, který pořádá spolek České kořeny ve spolupráci s klášterem dominikánů, pokračuje ve svém jubilejním, již 15. ročníku. Tentokrát vzdá Martinů Strings Prague hold Josefu Vlachovi.
Martinů Strings Prague (zdroj České kořeny)
Martinů Strings Prague (zdroj České kořeny)

Podzimní koncert je poctou Josefu Vlachovi (1923–1988), vynikající osobnosti české komorní hudby. Umělecký šéf a dirigent legendárního Českého komorního orchestru se narodil před 100 lety. Znovuoživil činnost orchestru po Janu Talichovi, svém vzoru, a dovedl jej mezi nejlepší komorní tělesa světa. Za svoji práci s Českým komorním orchestrem si získal uznání nejvýznamnějších amerických hudebních kritiků či samotného Herberta von Karajana. Doma však v době nesvobody, tak jako mnoho jiných vynikajících osobností, patřičného uznání nedošel.

Jaroslav Šonský, zakladatel a umělecký šéf Martinů Strings Prague se s Josefem Vlachem znal, spolupracoval a jeho práce je mu dodnes vzorem. Jejich poslední setkání proběhlo ve Švédsku, kde Jaroslav Šonský dlouhodobě žil a Josef Vlach byl z jeho podnětu pozván ke spolupráci s tamním symfonickým orchestrem, ale náhle zde zemřel. Na koncertě, připomínajícím Vlachovo 100. výročí narození jej Jaroslav Šonský se svým souborem připomene náročným, ale posluchačsky velmi přívětivým programem se skladbami Franze Schuberta, J. S. Bacha a také Leoše Janáčka. Program doplní dvě skladby Ástora Piazzolly v aranži člena souboru, Jakuba Janského. V jedné z nich s Martinů Strings Prague vystoupí Jakub i jako sólista.

Koncert se uskuteční 30. října 2023 od 19:30 hodin v barokním refektáři kláštera dominikánů (Jilská 5, Praha 1).

Nejaktuálnější zprávy ze světa hudby přímo do Vaší schránky

[mc4wp_form id="339371"]

Mohlo by vás zajímat


0 0 votes
Ohodnoťte článek
Subscribe
Upozornit na
0 Komentáře
Inline Feedbacks
View all comments