Kultura jen pro bezdětné? Symposium přístupnosti hledá řešení

Studio Alta pořádá ve dnech 1.-3. října v Kulturním a komunitním centru Žižkostel Symposium přítomnosti. Program se zaměřuje na inkluzivitu živé kultury pro rodiče a na sdílení zkušeností a inspirativních praxí, stejně jako na výsledky dlouhodobého výzkumu Studia Alta.

Symposium přístupnosti vychází z projektu Parent-Friendly Culture a dlouhodobé snahy Studia ALTA o inkluzivní kulturu, která bere v úvahu různé potřeby návštěvníků. Pro někoho může být překážkou k návštěvě kulturní události absence bezbariérového vstupu nebo výše vstupenky. Stejně tak ale mohou být problémem specifické potřeby rodičů s malými dětmi, například pozdní začátek představení nebo nemožnost zajistit hlídání. Parent-Friendly Culture se proto snaží odstraňovat bariéry a vytvářet prostředí, které zohledňuje potřeby rodičů a podporuje jejich účast na kulturních akcích.

Od roku 2023 se ve spolupráci s umělkyní Marikou Smrekovou zabýváme strategiemi, jak zpřístupnit živé umění rodičům malých dětí. Spolu s nimi, v součinnosti s dalšími institucemi a v mezinárodním dialogu, jsme krok po kroku začali ve Studiu ALTA procházet postupnou proměnou. Začali jsme otevírat dveře, které byly pro mnoho z nás dlouhou dobu zavřené, a přivítali do hledišť našich sálů publikum, které s příchodem rodičovství ztratilo s živou kulturou dříve pevný vztah. Udělali jsme řadu chyb, vyjasnili častá nedorozumění, navázali nová přátelství a spolupráce. Zjistili jsme, že téma rodičovství v kultuře se netýká jen rodičů a dětí, ale nás všech,“ říká k projektu Parent-Friendly Culture kurátor Petr Dlouhý.

Program zahájí 1. října Veřejné slyšení, pořádané ve spolupráci s Institutem úzkosti, kde své zkušenosti s přístupností kultury pro rodiče představí 45 hostů a hostek. Druhý den program nabídne odborné přednášky a diskuze zaměřené na konkrétní příklady z České republiky i ze zahraničí, které ukáží, jak se problematika přístupnosti řeší v jiných zemích. Večer uzavře repríza čerstvě uvedené inscenace Vidět neviditelné, která propojuje různé generace i komunity. Závěrečný den, 3. října, bude věnován praktickým setkáním a sdílení zkušeností formou workshopu a komunitního pikniku. 

Symposium přístupnosti se koná v Žižkostele z důvodu probíhající rekonstrukce Studia ALTA. Po celou dobu akce bude zajištěno bezplatné hlídání dětí, aby i rodiče mohli naplno využít nabízený program.

Podrobný program, registrace a další informace naleznete na www.altart.cz/program/parent-friendly-culture-symposium-pristupnosti/

Nejaktuálnější zprávy ze světa hudby přímo do Vaší schránky

[mc4wp_form id="339371"]

Mohlo by vás zajímat


0 0 votes
Ohodnoťte článek
Subscribe
Upozornit na
0 Komentáře
Inline Feedbacks
View all comments