Olomoučtí filharmonici ode dneška vyhlašují stávkovou pohotovost

Odpor zaměstnanců, hrozící kolaps procesu slučování, smutné výběrové řízení a zpackaný dotační projekt: Filharmonici vyhlašují stávkovou pohotovost.
Ilustrační foto (zdroj Freepik)
Ilustrační foto (zdroj Freepik)

Pokřivené výběrové řízení a pokračující odpor zaměstnanců

V lednu 2025 má samostatná Moravská filharmonie Olomouc zaniknout a její zaměstnanci mají přejít pod divadlo. Hudebníci i ostatní zaměstnanci se ale stále brání a snaží se druhou nejstarší českou filharmonii zachránit. Radnice právě někdy v těchto dnech zřejmě vybírá ředitele, který bude spojeným institucím šéfovat. Filharmonici ale výběrové řízení považují za zcela pokřivené. „Máme informace o tom, že v současné době nějakým způsobem výběrové řízení na nového ředitele asi probíhá, nevíme ale žádné další podrobnosti. Popravdě nás to ani moc nezajímá, protože jsme si už delší dobu prakticky jisti, že jedním z přihlášených bude současný ředitel divadla a manažer sloučení obou institucí David Gerneš, který zároveň v tomto výběrovém řízení vysoce pravděpodobně zvítězí. Koneckonců, proto jsme ani nevyužili nabídky vyslat za filharmonii do komise výběrového řízení pozorovatele,“ uvedl Jakub Látal, mluvčí ZO Unie orchestrálních hudebníků MFO.

To, jak se filharmonici k výběrovému řízení staví, dokreslují i slova Vojtěcha Pospíšila, předsedy Odborového klubu autonomní filharmonie: „Jako nejpozoruhodnější moment celé této šaškárny nám přijde účast ředitele České filharmonie Davida Marečka v komisi. Obáváme se, že svojí účastí na této olomoucké špíně nijak neposlouží svému dobrému jménu ani dobrému jménu České filharmonie.“

Filharmonici také připomínají, že v rámci jejich boje za záchranu filharmonie poslali už na začátku června otevřený dopis náměstku Viktoru Tichákovi s prohlášením, které podepsala drtivá většina zaměstnanců filharmonie. V tomto prohlášení se ostře vymezují právě proti divadelnímu řediteli Gernešovi, kterého se podle odborářů radnice chystá v rámci výběrového řízení jako staronového šéfa instalovat.

Otevřený dopis náměstkovi primátora statutárního města Olomouce (zdroj ZO Unie orchestrálních hudebníků MFO)
Otevřený dopis náměstkovi primátora statutárního města Olomouce (zdroj ZO Unie orchestrálních hudebníků MFO)

Kolaps procesu slučování

Odboráři také uvádějí, že politická reprezentace dala od celého procesu ruce pryč. „Na to, s jakou vervou a nasazením byli politici po celou dobu lodivodem procesu, tak teď to pro ně jakoby úplně skončilo. Laxnost a nulová aktivita zřizovatele je ale problém, protože manažer sloučení svoji agendu absolutně nezvládá,“ zlobí se Josef Vláčil, předseda Unie orchestrálních hudebníků MFO a zároveň se ptá: „Kdo má teď tedy za celý proces odpovědnost? Vypadá to, že asi vůbec nikdo!“ A Vojtěch Pospíšil z Odborového klubu autonomní filharmonie jej doplňuje: „Náš právní zástupce už celý měsíc čeká odpověď na poslední dopis, ve kterém manažera sloučení mimo jiné žádáme o poskytnutí organizačního řádu divadla. O nějaké jedné jediné hotové směrnici spojených institucí si můžeme nechat jen zdát. Mimo to jsou administrativa a management filharmonie zavaleny chaotickou změtí požadavků a úkolů, které dohromady nedávají vůbec žádný smysl. Absence koncepční strategie v zadávání a vykonávání jednotlivých úkonů způsobuje, že v podstatě nebylo z velkého množství technických kroků a krůčků, které je potřeba provést při spojování dvou příspěvkových organizací, dokončeno vůbec nic. A ve finále to vypadá, že v rámci zvyšování efektivity a zavádění synergií přejdeme ze svého jednotného moderního digitálního systému a čárových kódů na divadelní systém ručního psaní do umaštěných školních sešitů!“ směje se Pospíšil.

Skandál s dotačním projektem

Odboráři také upozorňují na svá zjištění, že manažer spojení David Gerneš je hlavní postavou obrovského dotačního skandálu kolem výstavby nových dílen dekorací spojených s edukačním centrem. „Při dotačním řízení byla porušena pravidla a město bude velmi pravděpodobně s velkou ostudou vracet 40 milionů z evropských dotací. Mimo to je s kauzou spojena řada dalších průšvihů a město projekt nestíhá,“ uvedl Pospíšil.

Odboráři považují vyhlášení stávkové pohotovosti za jediný způsob, jak znovu připomenout, že proces slučování nemá žádné konkrétní cíle, je špatně připravený i špatně vedený a nelze jej zodpovědně stihnout. Nadto považují manažera sloučení za zcela zdiskreditovaného. „Jediným řešením je podle nás zastavení všech probíhajících destruktivních procesů a hledání cesty, jak celou situaci narovnat,“ uvedl také Látal.

Odvetných kroků ze strany radnice se odboráři neobávají. „Stojí za námi veřejnost odborná i laická. Podpořilo nás na 70 osobností z českého kulturního a občanského života, a některé z nich se následně velmi intenzivně zapojily do naší iniciativy Zachraňte Moravskou filharmonii Olomouc. Na protestní Koncert na Letňáku nás přišlo podpořit přes 3000 občanů. Téměř 6000 lidí podepsalo petici proti slučování. Podporovatelé ze všech společenských vrstev přikládali ruku k dílu, aby nám pomohli v boji proti aroganci moci. Ať už šlo o pomoc s natíráním a stěhováním červených klavírů nebo o domlouvání špičkových sólistů na protestní koncert, či o řadu jiných aktivit, vždy jsme se setkali s přirozenou podporou a ochotou tmelit občanskou společnost. Radnici otevřeně nepodpořil nikdo,“ uzavřel Josef Vláčil, předseda Unie orchestrálních hudebníků MFO.

Nejaktuálnější zprávy ze světa hudby přímo do Vaší schránky

[mc4wp_form id="339371"]

Mohlo by vás zajímat


0 0 votes
Ohodnoťte článek
Subscribe
Upozornit na
0 Komentáře
Inline Feedbacks
View all comments