Přejmenovat Stavovské divadlo na Mozartovo ministerstvo už neplánuje

Ministerstvo kultury již nemá v plánu přejmenovat pražské Stavovské divadlo na Mozartovo. Ministr kultury Daniel Herman (KDU-ČSL) tuto možnost zmiňoval loni v souvislosti s nadcházejícím mozartovským výročím, možnost přejmenování divadla a vznik Mozartova muzea v centru Prahy, jež se také zatím neplánuje, uvádí i vládní materiál o kulturní politice. Dvě letošní Mozartova výročí připomenou výstavy a festivaly. Před deseti lety Mozartovo 250. výročí připomínal celoroční projekt.

Stavovské divadlo (foto archiv)
Stavovské divadlo (foto archiv)

“Přejmenování Stavovského divadla ministr zmínil jako námět, jak by bylo možné uctít jméno a dílo Wolfganga Amadea Mozarta. Nevíme o tom, že by to bylo v současné době řešeno,” uvedla mluvčí ministerstva Simona Cigánková.

Státní kulturní politika na léta 2015 až 2020 je strategickým dokumentem a jeho přijetí bylo jedním z úkolů, který si kabinet Bohuslava Sobotky v oblasti kultury uložil. Kulturní politika by měla koordinovat postup vládních institucí v podpoře kultury. Plán její implementace obsahuje termíny a dopady na veřejné rozpočty.

Právě druhý zmíněný text jako možný nástroj k posílení národní a kulturní identity uvádí využití významných výročí. Na prvním místě se zmiňuje letošní 260. výročí narození a 225. výročí úmrtí Mozarta. “Kulturní mozaika Prahy je nemyslitelná bez festivalu Pražské jaro a Muzea Bedřicha Smetany, festivalu Dvořákova Praha a Muzea Antonína Dvořáka. Wolfganga Amadea Mozarta nepřipomíná ani specializovaný festival ani muzeum,” připomíná vládní dokument. Název Stavovského divadla, kde Mozart působil, je prý málo srozumitelný nejen pro turisty, ale i pro mnohé Pražany. Přitom v Praze stojí další palác, kde Mozart vystupoval.

“260. výročí narození je příležitostí doplnit kulturní mozaiku Prahy o aktivitu, která zvýší její atraktivitu pro hudební publikum a cestovní ruch. Navrhuje se zřídit muzeum Wolfganga Amadea Mozarta v Colloredo-Mansfeldském paláci a přejmenovat Stavovské divadlo na Divadlo W. A. Mozarta,” uvádí materiál.

Stavovské divadlo (foto archiv)
Stavovské divadlo (foto archiv)

Nápad přejmenovat Stavovské divadlo je už z devadesátých let, loni jej ministr zmínil právě s tím, že budova je dnes jediné existující divadlo, kde Mozart působil, ale podle jejího jména to ne všem musí být zřejmé.

Záležitosti s uvažovaným muzeem či přejmenováním divadla podle mluvčí Ministerstva kultury mohly být uvažovány jako součinnost ministerstva s pořadatelem mozartovského festivalu. Ten se bude v Praze konat v dubnu, zapojí se do něj Národní divadlo, Česká filharmonie a Mozartova obec. Program nabídne konferenci, přehlídku operních souborů a několik koncertů v Rudolfinu.

Příspěvkové organizace Ministerstva kultury jsou podle mluvčí úkolovány tak, aby významné mozartovské výročí zohlednily ve svých dramaturgických plánech. Moravské zemské muzeum v dubnu otevře výstavu Mozart, v Českém muzeu hudby v Praze je do 23. února otevřena výstava Mozart a jeho operní dílo v Praze.

Nejaktuálnější zprávy ze světa hudby přímo do Vaší schránky

[mc4wp_form id="339371"]

Mohlo by vás zajímat


0 0 votes
Ohodnoťte článek
1 Komentář
Nejstarší
Nejnovější Most Voted
Inline Feedbacks
View all comments