Mahlerův festival začne 7. července v Kalištích na Pelhřimovsku

Mezinárodní festival Hudba tisíců - Mahler Jihlava 2020 začne letos kvůli koronaviru až 7. července. Obvykle ke stejnému datu, které připadá na výročí narození skladatele Gustava Mahlera, festival končí. Letošní 19. ročník zahájí v Mahlerově rodišti v obci Kaliště na Pelhřimovsku barytonista Jiří Rajniš za doprovodu Miroslava Sekery.
Mezinárodní festival Hudba tisíců – Mahler Jihlava (zdroj Mahler2000.cz)

Podzimní část festivalu, kam museli kvůli pandemii přesunout pořadatelé většinu svých plánovaných akcí, začne 10. září v Nové Říši na Jihlavsku, rodišti skladatelů Pavla a Antonína Vranických. V premonstrátském klášteře vystoupí hobojista Vilém Veverka a Wranitzky Kapelle.

Další koncerty se budou od 16. září konat v Jihlavě. Na závěr festivalu zazní 30. listopadu vedle Mahlerových skladeb také díla Vítězslava Nováka nebo Antonína Dvořáka. Vystoupí mezzosopranistka Eva Garajová a Komorní filharmonie Pardubice s dirigentem Markem Štilcem.

Z programu letošního ročníku vypadli kvůli koronaviru zahraniční interpreti. „Některé plánované koncerty letošního ročníku i spolupráce s rakouským festivalem a orchestrem Allegro vivo, stejně jako obnovená premiéra kantáty Galatea Leopolda Koželuha jsou už na programu jubilejního 20. ročníku v příštím roce, kdy se festival vrátí do svých obvyklých termínů od 18. května do 7. července,“ uvedla Jana Černá.

Gustav Mahler se narodil 7. července 1860. Do roku 1875 žil v Jihlavě. Byl jedním z neuznávanějších dirigentů své doby. V roce 1897 se stal ředitelem vídeňské Státní opery, s taktovkou to dotáhl i do Metropolitní opery v New Yorku. Jeho dílo zahrnuje deset symfonií, písňové cykly a jedno sborové dílo. Zemřel 18. května 1911 ve Vídni.

Nejaktuálnější zprávy ze světa hudby přímo do Vaší schránky

[mc4wp_form id="339371"]

Mohlo by vás zajímat