Ensemble Opera Diversa představí tři premiérové skladby

Komorní orchestr Ensemble Opera Diversa pokračuje s koncertováním v online prostoru a spolu s violoncellistou Jozefem Luptákem a tanečníky ProART Company představí tři premiérové skladby v živém streamu z krásného prostředí vily Löw-Beer.
Jozef Lupták (foto Ensemble Opera Diversa)
Jozef Lupták (foto Ensemble Opera Diversa)

Název koncertu Movere přímočaře odkazuje na souvislost s pohybem, který bude divákům zprostředkován ve formě abstraktního zhudebnění pohybu i konkrétního tanečního zpracování. Koncert bude ke zhlédnutí na YouTube kanále spolku ProART, odkaz na stream a další informace naleznete také na webových stránkách Ensemble Opera Diversa a na facebookové události.

Na koncertě zazní česká premiéra skladby Metamorfosi dánského autora Pera Nørgårda, v níž hudební zážitek doplní duo tanečníků z ProART Company v promyšlené choreografii, dále premiéra skladby Paprsky světla brněnského skladatele Martina Wiesnera, zkomponovaná na objednávku souboru a česká premiéra skladby Klātbūtne lotyšského skladatele Pēterise Vaskse, ve které se společně s orchestrem představí také slovenský violoncellista Jozef Lupták. Pestrý program zazní pod vedením dirigentky Gabriely Tardonové.

Úvodní skladba Metamorfosi zřetelně odkazuje k pohybu znamenajícímu proměnu, v případě tohoto díla dánského skladatele Pera Nørgårda pomalou proměnu jediného hudebního motivu, podpořenou navíc promyšlenou taneční choreografií. Jedná se o první skladatelovo dílo pro smyčcový orchestr, které svým obsazením spadá do jádra autorovy tvorby pro smyčcové nástroje, na kterých dle jeho vlastních slov oceňuje jejich zvukové spektrum a celkovou podstatu.

Pēteris Vasks (foto Oxford Chamber Music Festival)
Pēteris Vasks (foto Oxford Chamber Music Festival)

Skladba Paprsky světla zkomponovaná mladým brněnským skladatelem Martinem Wiesnerem je přibližně desetiminutovou kompozicí pro komorní smyčcový orchestr, v níž se útržky melodie, tvořené rafinovanými výrazovými prostředky a subtilními disonancemi spojují v jeden celek, plynulý tok zvukomalebné hudby. Napříč orchestrem prochází krátké, vzestupně i sestupně směřující vlny doplněné o zpestřující trylky, jejichž pestrá a proměnlivá dynamika podporuje dojem „vlnění“ světla, objevujícího se vždy jako náznak světelného paprsku v celkovém orchestrálním zvuku.

Streamovaný večer zakončí Koncert č. 2 „Klātbūtne“ pro cello a smyčcový orchestr lotyšského skladatele Pēterise Vaskse, odkazující svým názvem k přítomnosti, ve snaze překlenout alespoň pomyslně vzdálenost mezi diváky a účinkujícími. Třívětý koncert pro violoncello a smyčcový orchestr představuje úvodní klidný monolog sólového violoncella, přecházející v tesknost a úzkost, znepokojivé scherzo až po zoufalství a následné zklidnění v podobě zpívané ukolébavky.

Premiérovaná skladba Paprsky světla v návaznosti na stream zazní také na „open air happeningu“, při němž se orchestr v podvečer 14. května vydá na cestu napříč třemi brněnskými parky, aby všem kolemjdoucím i aktivně přihlížejícím alespoň částečně vrátil radost z tolik chybějící živé hudby – to vše pod širým nebem, bezpečně a distančně.

Gabriela Tardonová (foto archiv Gabriely Tardonové)
Gabriela Tardonová (foto archiv Gabriely Tardonové)

Movere

11. května 2021 v 19:00 hodin
online z vily Löw-Beer v Brně

Per Nørgård: Metamorfosi (1953) – česká premiéra
Martin Wiesner: Paprsky světla (2021) – premiéra
Pēteris Vasks: Klātbūtne (2011/2012) – česká premiéra

Obsazení:
Jozef Lupták – violoncello

Kristýna Křemenáková a Martin Dvořák (ProART Company) – tanec Ensemble Opera Diversa
Gabriela Tardonová – dirigent

Nejaktuálnější zprávy ze světa hudby přímo do Vaší schránky

[mc4wp_form id="339371"]

Mohlo by vás zajímat


0 0 votes
Ohodnoťte článek
Subscribe
Upozornit na
0 Komentáře
Inline Feedbacks
View all comments