Janáčkova filharmonie Ostrava zahrála ve spojení ukrajinského sólisty a dirigenta s ruskými předky

Janáčkova filharmonie včera v Domě kultury města Ostravy zahrála pro Ukrajinu. Koncert budil velkou pozornost už složením interpretů. Ukrajinského pianistu Vadyma Kholodenka při provedení Rachmaninova Koncertu pro klavír a orchestr č. 1 doprovodili hudebníci pod taktovkou dirigenta s ruskými kořeny Andreje Borejka. Na programu navíc byla i ukrajinská hymna a další skladba ukrajinského autora.
Zkouška koncertu s Vadymem Kholodenkem (zdroj Janáčkova filharmonie Ostrava)
Zkouška koncertu s Vadymem Kholodenkem (zdroj Janáčkova filharmonie Ostrava)

“Odezvy na program koncertu byly fantastické. Projevilo se to i na zájmu o lístky. Přišlo hodně posluchačů,” řekla mluvčí orchestru Michaela Dvořáková. Návštěvníky podle mluvčí zajímalo spojení ukrajinského sólisty a dirigenta s ruskými předky. Andrej Borejko ve svém prohlášení otevřeně vyjádřil podporu Ukrajině napadené Ruskem.

Stejný postoj vyjádřil už dříve i ruský šéfdirigent Janáčkovy filharmonie Ostrava Vasilij Sinajskij. “Současné události působí jako odporná invaze do suverénního státu, která způsobuje jen smutek a tragédii tisícům lidí. Těm, kteří to všechno začali, by prospělo poslechnout si ukrajinskou hymnu. Jaká čistá, silná a jasná melodie, která tak dobře ukazuje charakter tohoto národa,” řekl Sinajskij. Právě ukrajinská hymna zazněla spolu s českou hymnou v úvodu koncertu.

Vadym Kholodenko má podle Dvořákové pověst jednoho z hudebně nejdynamičtějších a technicky nejnadanějších mladých klavíristů, kteří se v poslední době objevili na pódiu. Narodil se v Kyjevě a své první koncerty absolvoval již ve třinácti letech, kdy se představil v USA, Číně, Maďarsku a Chorvatsku. Studoval na Moskevské státní konzervatoři P. I. Čajkovského.

Včerejší koncert nebyl plánovaný a volba ukrajinského pianisty byla náhradou. “Kholodenko nahradil původně avizovaného ruského klavíristu Nikolaje Luganského, který na základě potvrzeného pozitivního testu na covid-19 nemohl dorazit. O spolupráci s Kholodenkem však usilujeme dlouhodobě,” řekl ředitel JFO Jan Žemla. Dodal, že v kontextu současné situace se pořadatelé rozhodli do programu koncertu zařadit navíc i dílo ukrajinského skladatele současné klasické hudby Valentyna Sylvestrova.

Nejaktuálnější zprávy ze světa hudby přímo do Vaší schránky

[mc4wp_form id="339371"]

Mohlo by vás zajímat


0 0 votes
Ohodnoťte článek
Subscribe
Upozornit na
0 Komentáře
Inline Feedbacks
View all comments