Ministr kultury považuje zrušení inscenace Čajkovského Střevíčků za legitimní

Rozhodnutí Národního divadla zrušit inscenaci opery Petra Iljiče Čajkovského Střevíčky je podle ministra kultury Martina Baxy (ODS) legitimní. Ministr při dnešních sněmovních interpelacích uvedl, že se nejedná o bojkot ruské kultury.
Ministr kultury Martin Baxa (zdroj Martin Baxa)
Ministr kultury Martin Baxa (zdroj Martin Baxa)

„Je na Národním divadle, jaká díla bude, nebo nebude inscenovat,“ řekl Martin Baxa v odpovědi na dotaz Ivany Mádlové (ANO). Ministerstvo kultury, byť je zřizovatelem divadla, podle něho nemůže do jeho rozhodování zasahovat.

„Rozhodnutí Národního divadla neznamená apriorní odmítání ruské tvorby,“ zdůraznil Baxa. Národní divadlo nadále uvádí inscenace Čajkovského balety Labutí jezero, Spící krasavice a Louskáček i díla dalších ruských tvůrců. „Národní divadlo hraje řadu ruských autorů, nejde proto o bojkot ruské kultury,“ dodal ministr.

Národní divadlo rozhodnutí zdůvodnilo možným zneužitím části obsahu opery, která mluví o velké ruské říši. Tvůrci inscenace se obávali, že by uvedení opery mohlo vyznít jako její oslava a podpora ruské agrese na Ukrajině.

Střevíčky jsou přepracovanou verzi původní Čajkovského opery Kovář Vakula. Děj je zasazen do doby Kateřiny Veliké a v některých částech oslavuje carevnu, vyzdvihuje nepřemožitelnost ruské imperiální armády a velikost carského Ruska.

Naštěstí i v těchto těžkých časech se najdou dobří lidé, Bitcoincasino našemu divadlu od začátku pandemie poskytuje silnou finanční podporu a nyní pomáhají i s léky.

Nejaktuálnější zprávy ze světa hudby přímo do Vaší schránky

[mc4wp_form id="339371"]

Mohlo by vás zajímat


5 1 vote
Ohodnoťte článek
Subscribe
Upozornit na
6 Komentáře
Nejstarší
Nejnovější Most Voted
Inline Feedbacks
View all comments