V Košicích promítnou etnografický dokument za doprovodu orchestru

Košický Dům umění uvede neobvyklý projekt, který kombinuje kinematografii, orchestrální hudbu a sborový zpěv s folklorními prvky. Na akci Karol Plicka: Země zpívá (The Earth Sings) uvidí návštěvníci první slovenský celovečerní dokument s živou hudbou. Hudební doprovod zajistí orchestr Slovenské filharmonie Košice, pěvecký sbor Lúčnica a tenorista Titusz Tóbisz pod vedením dirigenta Martina Leginuse. Akce se uskuteční v pátek 22. dubna 2022 v 18:00 hodin v Domě umění.
Titusz Tóbisz (zdroj Slovenská filharmonie Košice)
Titusz Tóbisz (zdroj Slovenská filharmonie Košice)

Koncert se koná u příležitosti 100. výročí slovenské kinematografie. Etnografický dokument Země zpívá zachycuje reálie Slovenska 30. let 20. století a zaznamenává důležitý cyklus v životě slovenského lidu. Autorem námětu a režisérem byl Karol Plicka, který v roce 1933 úspěšně dokončil své pokusy o vytvoření slovenského dokumentárního filmu. Díky poetickému zobrazení slovenské krajiny, citlivému přístupu k dokumentaci slovenských tradic a folklorním motivům je film považován za mistrovské dílo. Jedná se o umělecky zpracovaný záznam lidových tradic, her, obřadů, tanců a slavností od časného jara do pozdního podzimu na Slovensku ve 30. letech 20. století. Zásluhu na hudební stránce filmu má skladatel a dirigent František Škvor, který pracoval s motivy typickými pro východní Slovensko, čímž nejen přiblížil hudební tendence regionu, ale také povýšil dokument na zvukové dílo.

Projekt Země zpívá vznikl na objednávku festivalu Viva Musica! v roce 2017. Dirigování se ujal Martin Leginus: „Když mě Matěj Drlička v roce 2017 pozval, abych dirigoval Viva Musica! hudbu na živé promítání filmu Karola Plicky Země zpívá, přiznám se, že jsem film do té doby neznal. Tento projekt je pro mě nezapomenutelný z několika důvodů. Je to nádherný poetický film, který navzdory svému stáří (dvadesát let od svého vzniku) neztrácí nic ze své krásy. Nepamatuji se na vřelejší přijetí od publika, než jakého se nám dostalo ten festivalový večer, kdy jsme film promítali s živým orchestrálním doprovodem. Zároveň to byla obrovská výzva, když máte doslova jen jeden pokus trefit se do obrazu filmu. Ani ve snu by mě nenapadlo, že budu moci tento projekt dirigovat ve svém rodném kraji ve spolupráci se Státní filharmonií Košice a pěveckým sborem Lúčnica. Všechny srdečně zvu. Je to výjimečný film a už se těším na jeho promítání.“

Nejaktuálnější zprávy ze světa hudby přímo do Vaší schránky

[mc4wp_form id="339371"]

Mohlo by vás zajímat


1 1 vote
Ohodnoťte článek
Subscribe
Upozornit na
0 Komentáře
Inline Feedbacks
View all comments