Státní filharmonie Košice zahájí sezónu wagnerovými tubami

Státní filharmonie Košice otevře svou 56. sezónu Dvořákovým Koncertem pro violoncello a orchestr h moll, ve kterém se představí laureátka Queen Elisabeth Competition, Stéphanie Huang. Poprvé v historii Státní filharmonie Košice zazní Symfonie č. 7 E dur Antona Brucknera, která se vyznačuje jedinečným zvukem wagnerovských tub. Zahajovací koncert sezóny s názvem Dvořákův koncert pro violoncello pod taktovkou Aleksandara Markoviće se uskuteční ve čtvrtek 17. října od 19:00 hodin v Domě umění.

Marković & Huang

Stéphanie Huang (foto Amaury Viduvier)
Stéphanie Huang (foto Amaury Viduvier)

Hlavní hostující dirigent souboru Sinfonia Varsovia, Aleksandar Marković, se po úspěšném debutu v minulé sezóně opět vrací do Košic, aby s orchestrem Státní filharmonie Košice otevřel 56. sezónu. Vedle zvučného srbského jména Marković se v programu představí talentovaná violoncellistka Stéphanie Huang. Tato belgická rodačka, laureátka prestižní Queen Elisabeth Competition, získala v červnu letošního roku místo koncertní mistryně violoncell v Orchestre de Paris.

Dvořák & Bruckner  

Huang uvede Dvořákův Koncert pro violoncello a orchestr h moll, ve kterém skladatel využil všechny zvukové možnosti tohoto nástroje. Publikum se může těšit na zpěvný charakter, melodický tok a bohatou invenci tohoto díla. Toto dílo patří do Dvořákova takzvaného amerického období, ale Dvořák je již nepsal pod vlivem dojmu ze zámořského světa. Je to ohromující a monumentální titul, který si získává srdce posluchačů po celém světě.

Ve čtvrtek vzdá Státní filharmonie Košice také hold dvoustému výročí narození Antona Brucknera. Symfonie č. 7 E dur v sobě nese mistrovství kompozičního řemesla a myšlenky na pomezí oslavy přírody a mystiky. Na to odkazuje dirigent večera. „Interpretovat hudbu Antona Brucknera je jako odemknout portál k božství. Procházíme zvukovou krajinou nesmírné krásy a vznešenosti, meditací oděnou do propracované hudební formy. Setkáváme se zde tváří v tvář důvěře a strachu, vznešenosti a pokoře, tajemství a pravdě. Setkáváme se s hlubokou vážností i horečnou radostí, nikdy nezoufáme nad výsledkem naší cesty navzdory překážkám: naším jistým cílem je Světlo,“ říká o hloubce díla Marković.

Aleksandar Marković (foto Aleksandar Marković)
Aleksandar Marković (foto Aleksandar Marković)

Rodina nástrojů vítá wagnerovské tuby

Tento Brucknerův titul bývá pro svou wagnerovskou atmosféru označován jako „wagnerovská“ symfonie. Nejsilněji je cítit v pomalé větě Adagio, kterou mnozí muzikologové považují za nejpomalejší větu symfonie. Bruckner odkazuje na operního reformátora také wagnerovskou tubou. Ačkoli se tento nástroj nazývá tuba, ve skutečnosti má blíže k lesnímu rohu. Vznikl na popud samotného Wagnera a jeho jedinečnost spočívá v tom, že spojuje zvukovou měkkost lesního rohu s velkolepostí trombonu. Na zahajovacím koncertu 56. sezony Státní filharmonie Košice návštěvníci uslyší čtyři Wagnerovy tuby, které si filharmonie zapůjčila z Budapešti. Pozvání zahrát si na ně přijali tři hostující hráči z Maďarska a jeden interní hornista, který si měkký zvuk Wagnerovy tuby již dávno zamiloval.

Zahajovací koncert 56. sezony s názvem Dvořákův koncert pro violoncello se uskuteční ve čtvrtek 17. října 2024 od 19:00 hodin v Domě umění a je součástí Dnů české kultury 2024.

Nejaktuálnější zprávy ze světa hudby přímo do Vaší schránky

[mc4wp_form id="339371"]

Mohlo by vás zajímat


0 0 votes
Ohodnoťte článek
Subscribe
Upozornit na
0 Komentáře
Inline Feedbacks
View all comments