Restart sborového zpěvu v západočeském pohraničí

Po loňském neuskutečněném 24. ročníku Evropského festivalu duchovní hudby Šumava-Bayerischer Wald napřeli organizátoři – Kolegium pro duchovní hudbu Klatovy – všechny síly, aby v letošním roce festival, byť v omezeném rozsahu, proběhl a byla tak zachována kontinuita tohoto významného regionálního projektu.
Evropský festival duchovní hudby Šumava-Bayerischer Wald (foto Soňa Herčíková)
Evropský festival duchovní hudby Šumava-Bayerischer Wald (foto Soňa Herčíková)

Festival se již tradičně koná na přelomu května a června v česko-bavorském pohraničí. České i zahraniční sbory prezentují své umění v chrámech větších měst (Plzeň, Klatovy, Bodenmais, Straubing), ale oživují i venkovské kostelíky a na všech místech si nacházejí svoje pravidelné posluchače a diváky. Dlouholetými účastníky jsou například smíšený sbor Jitro Hradec Králové, dětský sbor Jitříčko, smíšený komorní sbor Continuo Pardubice, z pražských sborů pak En Arché, Byzantion, z regionálních těles například klatovský sbor Šumavan.

Letošní ročník probíhal ve dnech 22. května – 16. června. Protože na jaře ještě nebyly podmínky pro sborová hudební vystoupení zcela ideální, rozhodli se organizátoři festivalu část programu prezentovat prostřednictvím YouTube kanálu. Formou online koncertu se 22. května představil dětský sbor Jitříčko a smíšený sbor Jitro Hradec Králové a 23. května Byzantion, Collegium musicae slavicae Praha.

Během posledního květnového víkendu probíhaly přenosy z Klatov, v sobotu 29. května zazněly Markovy pašije od Johanna Sebastiana Bacha v podání pražského sboru En Arché a 30. května vystoupil se svým koncertním repertoárem nováček festivalu – Ženský komorní sbor Jirkov ze severozápadních Čech. V neděli 30. května jsme mohli vyslechnout klatovský sbor Šumavan s programem ke 150. výročí úmrtí klatovského skladatele Leopolda Eugena Měchury (program byl plánován na rok 2020) a smíšený sbor Continuo z Pardubic. Vedle hudebních vystoupení jednotlivých sborů zazněly také pozdravy zástupců hlavních festivalových partnerů a patronů (Plzeň, Klatovy, Sušice, Bodenmais, Viechtach aj.) a představili se bavorští hudebníci z partnerských lokalit (Lam, Viechtach, Bodenmais).

Dětský sbor Jitro, Jiří Skopal (foto Zdeněk Chrapek)
Dětský sbor Jitro, Jiří Skopal (foto Zdeněk Chrapek)

Červnový program již nabídl živé koncerty. Dne 6. června se o hudební doprovod slavnostní pontifikální mše sv. s plzeňským biskupem Tomášem Holubem v nově zrekonstruované katedrále sv. Bartoloměje v Plzni postaral smíšený sbor Jitro Hradec Králové. Pořádající sbor Kolegium pro duchovní hudbu se spojil s komorním orchestrem Consortium musicum a na nedělním odpoledním koncertě 13. června prezentoval program z děl známých i neznámých autorů, komponovaných v období vzniku této známé klatovské barokní svatyně, s příznačným názvem Když se mistři potkají. Hudba z doby vzniku kostela sv. Martina na Hůrce.

Festival uzavřel Slavnostní závěrečný koncert akademického roku konaný 16. června opět v plzeňské katedrále sv. Bartoloměje v podání Kolegia pro duchovní hudbu Klatovy a orchestru Consortium musicum. Na tomto koncertě se významným způsobem podílela i Západočeská univerzita v Plzni.

Přestože počátek tohoto roku rozhodně nepřál sborovému umění, ba ani společnému setkávání, tolik potřebnému pro nácvik nového či alespoň „oprášení“ staršího repertoáru, všichni účastníci předvedli plnohodnotná vystoupení. V online koncertech jsme mohli postřehnout velké soustředění aktérů a snahu o precizní provedení – přece jen, přímý přenos koncertu bez fyzicky přítomného publika byl pro mnohé z nich novinkou. Z živých provedení pak byla cítit chuť hrát a zpívat pro opravdové publikum a ze strany diváků byla tato energie s radostí přijímána.

Nejaktuálnější zprávy ze světa hudby přímo do Vaší schránky

[mc4wp_form id="339371"]

Mohlo by vás zajímat


0 0 votes
Ohodnoťte článek
Subscribe
Upozornit na
0 Komentáře
Inline Feedbacks
View all comments