Druhý symfonický koncert Šaldova divadla má být niterný i strhující

Liberecké Divadlo F. X. Šaldy rozezní hudba dvou výjimečných skladatelů – Leoše Janáčka a Carla Orffa. V premiéře 20. října a o den později ve druhé premiéře 21. října jsou na programu legenda Věčné evangelium a kantáta Carmina Burana. Pod taktovkou šéfdirigenta Martina Doubravského se představí orchestr a sbor Divadla F. X. Šaldy, sólisté i dětský pěvecký sbor Severáček.
Orchestr DFXŠ (foto Karel Kašák)
Orchestr DFXŠ (foto Karel Kašák)

V pořadí druhý symfonický koncert sezóny 2021/2022 slibuje neobyčejný hudební zážitek. Uvede totiž dvě rozsáhlé skladby, jež u nás i ve světě dosáhly výrazného úspěchu. Jednotícím prvkem obou děl je námět, který posluchače přenese do dávného středověku. Zatímco Janáčkovo Věčné evangelium je niternou zpovědí a bolestným vyznáním skladatelovy víry v člověka, Orffova Carmina Burana uchvacuje strhujícími rytmy, muzikálností veršů a přesvědčivou obrazností. V neposlední řadě zaujme enormní aparát, který vyžaduje velký orchestr s rozšířenou sekcí bicích nástrojů, smíšený sbor, dětský sbor a sólové hlasy, čímž je dosaženo autentičnosti provedení Orffovy kantáty. Skladbu uslyšíte v podání celkem 170 umělců. V takovém obsazení dílo dosahuje skutečně působivých momentů.

Orffova monumentální kantáta je celosvětově jedním z nejčastěji prováděných děl 20. století a byla nesčetněkrát použita také ve filmovém průmyslu. Do dnešní doby provedení tohoto díla slyšely miliony lidí po celém světě. Skladatel čerpal inspiraci ve středověké sbírce písní a básní psaných v latině, starofrancouzštině, němčině nebo italštině, v níž se nachází satirické verše o zkaženosti světa a úpadku morálky kněžích, básně milostné, náboženské, moralistické texty, ale také pijácké písně a písně hazardních hráčů. Jen výčet témat prozrazuje, jak rozmanitou škálu emocí kantáta obsahuje a že rozhodně je na co se těšit.

Janáčkovo Věčné evangelium patří ke skupině méně prováděných koncertních kusů, o to cennější je jeho zařazení do programu. Legenda zkomponovaná na text stejnojmenné básně Jaroslava Vrchlického zaujme mimo jiné svým obsahem, kterým je příběh mnicha Jáchyma de Fiore a jeho vidění anděla přinášejícího věčné evangelium a předpovídajícího příchod říše lásky.

Dramaturgie koncertu je zdánlivě kontrastní – méně uváděné dílo a jedna z nejhranějších vokálních skladeb. Obě díla spojuje mistrovství jejich autorů, geniální spojení vokální a instrumentální hudby. Atraktivitě večera určitě přispěje i stosedmdesátičlenný provozovací aparát, který si zejména Orffova kantáta žádá,“ říká dirigent Martin Doubravský.

Sólisty večera budou významní umělci, kteří se úspěšně uplatňují nejen v českých, ale i zahraničních operních domech a na koncertních pódiích – Lívia Obručník Vénosová, Věra Poláchová, Dušan Růžička a Pavol Kubáň.

Nejaktuálnější zprávy ze světa hudby přímo do Vaší schránky

[mc4wp_form id="339371"]

Mohlo by vás zajímat


0 0 votes
Ohodnoťte článek
Subscribe
Upozornit na
0 Komentáře
Inline Feedbacks
View all comments