Oslavy Mezinárodního dne tance s Baletem ND

V průběhu víkendu zve Balet Národního divadla ve spolupráci s Art 4 People k oslavám celosvětově uznávaného Mezinárodního dne tance. Již tradičně si připomínáme 29. duben jako svátek tance, a to u příležitosti narození francouzského tanečního reformátora Jeana-Georgese Noverra. Je až s podivem, jak jeho slova stále znějí nadčasově: „Malířství a tanec mají před ostatními druhy umění tu výhodu, že jsou společné všem zemím a všem národům; jejich řeči rozumí všichni a všude působí stejným dojmem.“
Baletní dílny v Národním divadle (foto Serghei Gherciu)

Balet ND oslavy zahájí sobotní baletní dílnou s názvem Tutu je balerína, věnovanou právě kostýmům: „Víte, jak kostým vzniká, co ho inspiruje, ovlivňuje – ale i omezuje? Jak vypadá kostýmní návrh? Může kostým při tanci překážet? Přijďte za námi na baletní sál v 10 hodin a staňte se na chvilku součástí našeho divadelního světa. Věnovat se vám bude členka souboru Baletu ND Kateřina Kodešová.“
Vstupenky najdete na odkazu zde.

Také další sobotní program na Střeleckém ostrově nabízí různá výjimečná setkání, vystoupení napříč žánry, taneční workshopy pro širokou veřejnost, společný baletní trénink. Balet ND zve v 13:30 hodin na další baletní setkání, baletní špičky nebo baletní pozice si budete moci vyzkoušet se sólisty Baletu ND.

Baletní dílny v Národním divadle (foto Martin Roedl)

Od 15:00 bude probíhat společný trénink u baletní tyče, kde si budou návštěvníci moci pod vedením profesionálních lektorů a tanečníků vyzkoušet základní baletní prvky. Trénink povedou:
Jaroslav Slavický za Taneční konzervatoř hl. m. Prahy, 
Jiří Pokorný za Divadlo J. K. Tyla v Plzni,
Adéla Pollertová z Baletní akademie Adély Pollertové,
Michal Štípa ze School of Dance,
Michaela Wenzelová za Divadlo F. X. Šaldy, 
Jiří Bubeníček
Béla Keri Nagy za Jihočeské divadlo, 
Monika Hejduková za Národní divadlo v Praze
Daria Klimentová za The Royal Ballet School.

V neděli 30. dubna 2023 proběhnou také speciální galapředstavení na jevišti Nové scény, přehlídky těch nejlepších souborů z České republiky.

Happening GALA tanečních konzervatoří všech českých tanečních uměleckých škol představí mladé talenty a možná i budoucí hvězdy tuzemských i zahraničních souborů v dramaturgicky pestrém programu, který představí to nejlepší z repertoáru vybraných škol (Nová scéna, 13:00 hodin). V rámci komponovaného večera GALA profesionálních souborů zatančí přední sólisté baletů národních i regionálních divadel a zástupci nezávislých profesionálních souborů s krátkými choreografiemi akcentujícími technickou i uměleckou virtuozitu. Originální program bude složen z variací a choreografií klasického i moderního repertoáru. Těšit se můžete například na jako např. Národní divadlo v Praze, Národní divadlo Brno, Jihočeské divadlo, Divadlo F. X. Šaldy Liberec, Pražský komorní balet a další (Nová scéna, 20:00 hodin).

(Redakčně upraveno)

Nejaktuálnější zprávy ze světa hudby přímo do Vaší schránky

[mc4wp_form id="339371"]

Mohlo by vás zajímat


0 0 votes
Ohodnoťte článek
Subscribe
Upozornit na
0 Komentáře
Inline Feedbacks
View all comments