Album týdne Normana Lebrechta: Hravý i vynalézavý Karol Szymanowski

Ve své pravidelné recenzi tento týden Norman Lebrecht hodnotí dvě CD, které obsahují nahrávky polského skladatele Karola Szymanowského. Obě desky vyšly relativně krátce po sobě.
Karol Szymanowski (zdroj Culture PL)
Karol Szymanowski (zdroj Culture PL)

Ačkoli Karol Szymanowski pravděpodobně nikdy nebude uveden do Síně slávy Classic FM, jeho obliba v tomto století neustále stoupá – a to natolik, že jej lze dnes považovat téměř za mainstream. Rozhodně tomu ale tak nebylo za jeho života, kdy trpěl dvojím postižením skladatele – byl Polák a homosexuál. V prvním případě byl nepříznivě srovnáván se Chopinem, v druhém s Čajkovským. Szymanowski (1882–1937) byl vždy svůj, nezní jako žádný skladatel – o čemž svědčí i zběžný poslech.

Stabat Mater z roku 1926, ve které truchlí nad smrtí milované neteře, je na dané okolnosti nečekaně optimistická. Zpívaná v polštině a s využitím dvou sólistek a tenoristy vyvolává spíše naději než ztrátu v hudebním stylu, který má blíže k Janáčkovi než ke Stravinskému. Rakouské rozhlasové provedení pod taktovkou Michaela Gielena zavede posluchače na netušené lesní stezky, kde se koruny stromů třpytí příslibem vykoupení. Za celý rok jsem neslyšel poutavější sborové dílo.

Na další nahrávce přichází polský klavírista Krystian Zimerman se souborem Preludií a Mazurek, které přeladí mé uši na širší spektrum. Szymanowski u klavíru je zároveň hravý i vynalézavý. Dotek Chopina mutuje do Skrjabina. Druhé Preludium je vyzývavě hédonistické, třetí je schumannovské, přecházející ve schönbergovské. Zimerman dává každé propracované frázi svěží smysl. Momentálně je mým favoritem Osmé preludium, ale dvojice mazurek mu začíná šlapat na paty. Tohle je album, ke kterému se budete znovu a znovu vracet.

Ukázka na Spotify:

Szymanowski – Stabat Mater; Penderecki – Dies irae, Threnody
Stabat Mater, Op. 53
Dies irae
Threnody To the Victims of Hiroshima

Ewa Iżykowska
Annette Markert
Elena Mosuc
Stephen Roberts
Anton Scharinger
Zachos Terzakis
Vídeňský rozhlasový symfonický orchestr
Chorus Sine Nomine
Vienna Concert Choir
Michael Gielen – dirigent

Label: Orfeo
Datum vydání: 7. října 2022 (nahráno v roce 2021)
Hodnocení Normana Lebrechta: *****/*****

Ukázka na Spotify:

Karol Szymanowski : Piano Works
9 Preludes, Op. 1: No. 1 in B Minor
Masques, Op. 34
20 Mazurkas, Op. 50
Variations on a Polish Folk Theme, Op. 10

Krystian Zimerman

Label: Deutsche Grammophon
Datum vydání: 21. října 2022
Hodnocení Normana Lebrechta: *****/*****

Nejaktuálnější zprávy ze světa hudby přímo do Vaší schránky

[mc4wp_form id="339371"]

Mohlo by vás zajímat


0 0 votes
Ohodnoťte článek
Subscribe
Upozornit na
0 Komentáře
Inline Feedbacks
View all comments