Bubnování za dveřmi

  1. 1
  2. 2
  3. 3

A kdybyste měli šéfdirigenta?

Možná bychom se časem vzájemně opotřebovali. Po nějaké době už znáte každé vdechnutí. Vztahy se mohou prohloubit, ale také se může vyvinout antipatie.

Herbert von Karajan byl v Berlíně na doživotí, Simon Rattle se rozhodl odejít roku 2018, tedy po jedenácti letech.

Žijeme rychleji. A rychleji se opotřebováváme.

Uvažujete, jako orchestr zavázaný tradici, o něčem, jako je Digital Concert Hall?

Ano, právě o tom uvažujeme. Ale v trochu menším měřítku. Nabídneme asi audiovizuální streaming.

Dokonce velké orchestry produkují méně nahrávek než ještě před několika roky, také počet prodaných snímků klesá. Berlínští filharmonikové nebo Londýnští symfonikové nabízejí záznamy koncertů raději ve vlastní produkci.

To je pravda, trh se mění, protože se proměňuje chování konzumentů. Jedno znamení je ale dobré. Ještě nikdy se neposlouchalo tolik klasické hudby jako dnes. My jsme srovnatelně spíš malý provoz, ale reagovat musíme. Právě jsme uzavřeli smlouvu se streamingovou službou Idago, v létě se připojí do sítě. Je zaměřena speciálně na klasickou hudbu, i ve vyhledávači. Bude nabízet řadu starších nahrávek, u nichž vypršela licence. Nejdůležitější však je, že Idago pracuje v takzvaném fair-trade modelu, kdy umělec dostane přiměřené odškodnění. To každý nenabízí.

Vzdáte se nahrávání na CD?

Ne, CD nahrávání zachováme, považujeme ho z důležité, přinejmenším na příštích deset let. Všechno se ale mění, i nahrávací firmy. Vývoj půjde určitě směrem k abonmá streamingu. Ale pořád budou existovat lidé, kteří se rádi napijí dobrého vína z krásné sklenice, lidé, kteří si váží vinylové desky. A těm chceme jít vstříc.

Vlastní edicí?

Musíme být tak flexibilní, jak si to zákazník žádá. Mladá generace má jiné požadavky než ta starší. Jsme silná značka, ale nesmíme se přeceňovat.

Přeložila a připravila Vlasta Reittererová
Foto Anton Zavyalov, dpa, Lukas Beck

  1. 1
  2. 2
  3. 3

Mohlo by vás zajímat


Komentáře. Respektujte prosím pravidla diskuze.

Please Login to comment

This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.

  Subscribe  
Upozornit na