Večer profesorů a jejich žáků uzavře Svátky hudby

Letošní koncertní sezona pomalu vstupuje do svého finále a stejně tak se přiblížil i závěr dvacátého třetího ročníku koncertního cyklu Václava Hudečka Svátky hudby v Praze. Na závěr organizátoři připravili setkání profesorů hudby a jejich žáků. Mezi ohlášenými sólisty tak figuruje nejen jméno Václava Hudečka, ale také houslisty Jiřího Fišera, Jana Mráčka a Ludmily Pavlové, kytaristy Petra Paulů, Pavla Kudeláska či zahraničního sólisty, italského kytaristy Luciana Lombardiho.„Profesorský“ závěrečný večer se však ponese nejen ve znamení kytary a houslí, ale díky přítomnosti Komorního sboru Canticorum iubilo posluchače v druhé polovině zavede i do hájemství vokální hudby. V podání tohoto sboru zazní ukázky z Händelova Joshuy, Bachova Magnificat či české hudby  – Janáčkova sboru Láska opravdivá nebo ukázky ze Tří legend Bohuslava Martinů. Umělce doprovodí mladé těleso z Pardubic – Barocco sempre giovane.

Příležitosti vystoupení Luciana Lombardiho na koncertním cyklu Svátky hudby jsme využili k položení několika otázek:

Jste vystudovaným ekonomem a statistikem, co vás přimělo k tomu opustit prostředí exaktních věd a věnovat se hudbě?

Věda a hudba jsou univerzálními jazyky. Každý na tomto světě čte a píše hudbu i matematiku stejným způsobem. Před mnoha staletími náležela hudba mezi vědy, podle Martianuse Cappelly byla hudba součástí takzvaného kvadrivia. Relativně více v době nedávné byli členové Galileovy rodiny Vincenzo, Galileo a Michelangelo z Toskánska vědci i hudebníky, kteří hráli na kytaru (či lépe řečeno v té době loutnu) a současně pracovali na svých vědeckých znalostech. Je to tedy pro mě z tohoto pohledu zcela přirozená volba.

Proč jste se rozhodl právě pro kytaru, čím vás tento nástroj nejvíce oslovil?

Na mém prvním školním výletu jsem se potkal s kamarádem, který stále brnkal na kytaru. Asi z té doby pochází má vášeň pro tento nástroj. Kytara je velmi intimní nástroj a asi právě proto je pro mě tím nejkouzelnějším ze všech nástrojů.

Je známé, že již dlouhou dobu spolupracujete s významným českým kytaristou Petrem Paulů. Jak se tato spolupráce zrodila a co vám přinesla?

S Petrem Paulů jsem se potkal před několika lety na Madeiře a od té doby nás spojuje hluboké přátelství a vzájemný obdiv, který nás přivedl k takřka permanentní spolupráci nejen v rovině profesní, ale také lidské.V České republice nevystupujete poprvé, jaké máte vzpomínky na své předchozí koncerty a setkání s českým publikem?

České publikum je naprosto skvělé, vysoce vzdělané a zkušené. Hraní v České republice je pro mě vždy nezapomenutelným zážitkem. Měl jsem také již to potěšení vyučovat na mistrovských kurzech v Praze a Třeboni. Zde mě velmi mile překvapila skvělá umělecká připravenost nastupující mladé generace hudebníků v České republice.

Jak se těšíte na své vystoupení v rámci cyklu Svátky hudby v Praze?

Na tomto koncertě zahraji Velké koncertní variace, op. 130, Maura Giulianiho pro dvě kytary společně s Petrem Paulů a Vivaldiho Koncert pro kytaru (loutnu) a smyčce za doprovodu výtečného ansámblu Barocco sempre giovane. Je to pro mě čest vystoupit na Svátcích hudby v Praze a být hostem mistra Václava Hudečka.

Děkujeme za rozhovor.Vizitka:
Luciano Lombardi, rodák z italského Piombina (1963), je žákem slavného Aliria Diaze a absolventem Konzervatoře sv. Cecílie v Římě. Ve studiích pokračoval ve Florencii, kde spolupracoval s takovými umělci, jakými jsou Julian Bream nebo Pepe Romero. Ve stejné době získal i doktorát ve statistice a ekonomii v na univerzitě v Sieně. Kromě hry na kytaru se Lombardi věnoval i moderní kompozici a filmové hudbě, kterou mimo jiné studoval u Ennia Morriconeho v Sieně. Na svém kontě má řadu význačných ocenění a své umění předává mladé generaci prostřednictvím mistrovských kurzů po celém světě. V České republice již několikrát spolupracoval s Pražskou konzervatoří, podílel se na třeboňských mistrovských kurzech a rovněž zde s úspěchem koncertoval společně s Ladislavem Horákem, Petrem Nouzovským a především Petrem Paulů, se kterým pravidelně vystupuje po celé Evropě. Lombardi si pro své virtuózní umění vydobil nemalý ohlas u kritiky i diváků.
(Zdroj: www.vaclavhudecek-svatkyhudby.cz)

www.vaclavhudecek-svatkyhudby.cz

Foto Svátky hudby

Nejaktuálnější zprávy ze světa hudby přímo do Vaší schránky

[mc4wp_form id="339371"]

Mohlo by vás zajímat