Supraphon vydal box 17 CD s kompletem Smetanova operního díla

U příležitosti 200. výročí narození Bedřicha Smetany, které připadlo na 2. března, vyšel v těchto dnech box 17 CD s kompletem jeho operního díla. Poprvé a naposledy byly Smetanovy opery jako celek publikovány před čtyřiceti lety na LP deskách v rámci čtyřdílného rozsáhlého projektu Smetanova souborného díla, vydaného k Roku české hudby v roce 1984.
Supraphon – Bedřich Smetana : Kompletní operní dílo (17CD box) (zdroj Supraphon)
Supraphon – Bedřich Smetana: Kompletní operní dílo (17CD box) (zdroj Supraphon)

Nový komplet Smetanových oper obsahuje sedm samostatně balených 2CD plus jedno 3CD s podrobnými informacemi k jednotlivým operám, čtyřicetistránkový booklet se souhrnnou studií, fotodokumentaci a odkaz na libreto ke stažení v českém a anglickém jazyce. Zároveň jsou nahrávky dostupné digitálně v Hi-Res kvalitě.

“Box zahrnuje všechna Smetanova dokončená operní díla včetně jednoho, které zůstalo pouhým fragmentem. Kritériem pro výběr nahrávek byla především jejich umělecká a technická kvalita a také fakt, že některé z nich už nejsou v současné době na českém ani mezinárodním trhu fyzicky dostupné,” uvedl za vydavatelství Supraphon Vladan Drvota.

Osm skladatelových dokončených jevištních děl bylo v minulosti přirozenou součástí repertoáru Národního divadla. Na nahrávkách kompletu je zaznamenán specifický zvuk orchestru Národního divadla, jehož hru formovali dirigenti, z nichž někteří jsou s odstupem času vnímáni jako opravdoví smetanovští specialisté. Jde o Zdeňka Chalabalu (Čertova stěna), Jaroslava Krombholce (Dalibor) a Zdeňka Košlera (Tajemství, Libuše a fragment Violy). Osobní zaujetí pro danou partituru je podle Drvoty charakteristické i pro dirigenty Jana Husa Tichého (Braniboři v Čechách) a Františka Jílka (Dvě vdovy).

“Při poslechu všech těchto nahrávek si můžeme vytvořit komplexní obraz smetanovské interpretace doby, ve které se střídaly pěvecké generace,” podotkl Drvota. Mezi ně patří například sopranistky Milada Šubrtová, Naďa Šormová, Marcela Machotková a Libuše Domanínská, basbarytonista Ladislav Mráz, basista Eduard Haken nebo tenorista Ivo Žídek.

K 200. výročí skladatelova narození letos vyšly také knihy, například román Mileny Štráfeldové Friedrich řečený Bedřich – Příběh českého skladatele a kniha Pavla Kosatíka Bedřich Smetana-Životopis. Součástí projektu Smetana200 se stalo Divadlo pod Palmovkou s inscenací Prodané nevěsty. Smetanova hudební díla tradičně zahájila festivaly Pražské jaro i Smetanova Litomyšl. Jedním z významných příspěvků k oslavám výročí Smetany je hraný životopisný film Smetana režiséra Marka Najbrta. Jeho premiéra je plánovaná na podzim letošního roku.

Smetana se narodil 2. března 1824 v Litomyšli a zemřel 12. května 1884 v Praze. Byl významným skladatelem období romantismu. Mezi jeho nejznámější díla patří opera Prodaná nevěsta, cyklus symfonických básní Má vlast a Smyčcový kvartet č. 1 e moll “Z mého života”.

Nejaktuálnější zprávy ze světa hudby přímo do Vaší schránky

[mc4wp_form id="339371"]

Mohlo by vás zajímat


1 1 vote
Ohodnoťte článek
Subscribe
Upozornit na
1 Komentář
Nejstarší
Nejnovější Most Voted
Inline Feedbacks
View all comments