Zemřel dlouholetý sólista Opery Národního divadla Miroslav Švejda

20. dubna 2024 zemřel ve věku 84 let Miroslav Švejda, dlouholetý sólista Opery Národního divadla.
Miroslav Švejda (zdroj Archiv Národního divadla)
Miroslav Švejda (zdroj Archiv Národního divadla)

Miroslav Švejda se narodil 7. prosince 1939 v Brně. Základy hudebního vzdělání získal ve své rodině, vystudoval ovšem na stavebního inženýra a během studia zpíval v Pěveckém sdružení Moravan. Soukromě se školil u brněnské profesorky Marie Řezníčkové a následně u Teodora Šrubaře a Zdenky Zikové. Studium poté doplnil stážemi u Ettore Campogallianiho v italské Sieně. 

Svůj lyrický tenor si vytříbil především na italské hudbě a brzy se propracoval k širokému repertoáru, který zahrnoval významné role světové i české operní literatury, počínaje tvorbou barokní a klasickou, přes hudební díla 19. a 20. století až k produkci současné.

V roce 1969 zvítězil v konkurzu na místo sólisty Pražského filharmonického sboru, V témže roce se stal i sólistou Opery Národního divadla v Praze, kde působil až do roku 2005.

Na jevišti Národního divadla zpíval téměř všechny tenorové role ve Smetanových, Dvořákových a Janáčkových operách, v opeře Julietta Bohuslava Martinů vynikla jako Michel a v Řeckých pašijích jako Manolios. Další z jeho vrcholných rolí byl například Stravinského Oidiupus. Dále zde například vytvořil nezapomenutelného Pinkertona z Madamy Butterfly), Alfréda Germonta z La traviaty, Tamina z Kouzelné flétny, hraběte Almavivu Lazebníka sevillského, Rodolfa z Bohémy, Opilce z Lady Macbeth Mcenského újezdu a řadu dalších postav.

Pro svůj vytříbený hlasový projev často spolupracoval s televizí (kde účinkoval ve všech televizních inscenacích Smetanových oper), s rozhlasem i nahrávacími firmami. Hostoval ve Francii, Rakousku, Německu, Itálii, Španělsku, Dánsku, Finsku, Kanadě či Japonsku.

V březnu 2018 převzal cenu Thálie za rok 2017 za celoživotní mistrovství v oboru opera. U příležitosti zahájení nové 138. sezony byl 24. srpna 2020 uveden do Síně slávy Národního divadla.

Miroslav Švejda zemřel 20. března 2024.

Nejaktuálnější zprávy ze světa hudby přímo do Vaší schránky

[mc4wp_form id="339371"]

Mohlo by vás zajímat


0 0 votes
Ohodnoťte článek
Subscribe
Upozornit na
0 Komentáře
Inline Feedbacks
View all comments